Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Jan Knápek: Konzumenti zrají jako víno

Zveřejněno: 13. 3. 2014

článek o našem kolegovi zveřejněný na  portálu http://www.podkorkem.net/

Jan Knápek: Konzumenti zrají jako víno

Jak známo, diskutovaným tématem v souvislosti s moravskou vinnou produkcí je široká odrůdová roztříštěnost či chcete-li pestrost. V Rozhovorech s přívlastkem jsme si tak představili větší vinařství, jejichž produkce je v tuzemsku zpravidla „pestrá“ i menší vinaře, kteří se specializují na určitou odrůdu. Dnes si představíme rodinné vinařství Jana Knápka z Velkých Bílovic, které je minimálně specifické silnou orientací na odrůdu Cabernet Moravia.

 
Jan Knápek (1977) pochází sice z Vrbice, ale přiženil se do Velkých Bílovic, kde také díky rodinné tradici založil v roce 2009 Rodinné vinařství Knápek. Jak už tomu na Moravě bývá, vínu a vinicím se věnuje v podstatě od malička. Vinohrady má dnes Jan Knápek v katastrech vinařských obcí Vrbice a Velké Bílovice. Roční produkce se pohybuje kolem 5000 lahví, v sortimentu vinařství lze nalézt vína odrůd Cabernet Moravia (Barrique, Klaret, Rosé), Modrý Portugal, Svatovavřinecké (Cuvée s Modrým Portugalem), Müller Thurgau, Veltlín zelený, Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský.
 
 
…………………………………………………………………………………………………..
 
Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?
Tak jako každý vinař z této oblasti jsem se dostal k vinařství díky svým předkům. Láska k vinicím a k vínu byla ve mně pěstována již od malička.  Zpočátku koníček a rodinná tradice výroby vína pro domácí potřebu přerostla v životní vášeň a stala se nedílnou součástí mého života i na poli profesním.
 
Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?
Určitě, protože vyhrálo šampióna na výstavě. Bylo to víno Cabernet Moravia panenská sklizeň.
 
Jak byste popsal terroir  Vašich vinic?
Mikroklima krajiny v okolí Velkých Bílovic je jedinečné v regionu jižní Moravy. Díky jižním svahům, které zachycují sluneční paprsky a jsou ovívané teplými větry, získává réva ty pravé podmínky na dozrávání hroznů. Slunečné podnebí a hlinitá až písčito-hlinitá půda nám dávají možnost získávat tu nejvyšší kvalitu hroznů.
 
Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?
Naše vinice se nacházejí na jihovýchodních a jihozápadních svazích v katastru obce Velké Bílovice, Dlouhá hora, Přední hora. Pěstované odrůdy jsou Cabernet Moravia a Ryzlink rýnský.
 
Jaké postupy dodržujete ve vinicích?
Naše postupy ve vinících jsou podřízeny šetrnému přístupu k životnímu prostředí.
 
Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)
Je to kombinace klasické výroby zpracování hroznů s moderními postupy za použití selektivních kvasinek. Zrání červených vín probíhá v dřevěných sudech.
 
Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?
Z červených odrůd určitě Cabernet Moravia, z bílých odrůd je to Ryzlink rýnský….
 
Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?
Nakolik jsme opravdu malé rodinné vinařství, náš život se odvíjí od potřeb našich vinic. Nemáme žádného společníka nebo investora, který by se podílel na naší práci. Ve vinařství jsem jenom já a moje rodina.
 
Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal/a jste si někdy, že s vinařením skončíte?
To určitě ne, nikdy jsem neuvažoval, že bych skončil s vinařstvím. Byla i vína, která se moc nepovedla, ale člověk se celý život učí. A tak i já každý rok dělám něco jinak a snažím se najít si tu správnou cestu.
 
Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?
V první řadě udržet si trend, kterým se snažíme prosadit, a samozřejmě se rozvíjet a zdokonalovat (technologii, nabídku, služby). Tak, aby našich příznivců nejen přibývalo, ale zůstali i ti stávající, kteří vědí, co od nás lze očekávat.
 
Který ročník byl podle Vás v tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?
Poslední ročníky 2011 a 2012 byly podle mne naprosto luxusní.
 
Jaký je podle Vás ročník 2013?
Vína jsou více ovocitá, s větším podílem kyselin.
 
Kde všude jsou Vaše vína k dostání?
Naše vína si můžete zakoupit přímo v našem vinném sklípku Pod panskýma nebo u našich odběratelů. Vinotéky: Bobule - Česká Lípa, Sluníčko - Dobruška, Vinotéka U staré radnice – Jičín, Nevinná vinárna - Praha……
 
V jaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?
Asi ve Francii, je tam jiná kultura, krásné vinice a v nich vsazena vinařství.
 
Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil/a?
Setkávám se se spoustou lidí, kterým chutnají naše vína. Diskuze s vinaři na téma co a jak dělat jinak a líp, to je to, co mne opravdu baví.
 
Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?
Žádnou – nikdy nezůstane nevypitá.
 
Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?
Lidé zrají jako víno. Konzumenti se začali zdokonalovat ve výběru vín, hledají si ta svá, která jim chutnají a v kterých se najdou. Začíná být i zájem o vína sušší.
 
Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?
Moje odrůda je každopádně Cabernet Moravia. Je to odrůda, ze které děláme nejen klasické červené víno, ale i barrique, klaret a rosé. Pro mne je to odrůda několika různých tváří.
 
 
Doporučil byste nějakou knihu o víně?
Příběh vína – Hugh Johnson.
 
Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?
Samozřejmě se věnuji své rodině a svým dcerám. Doufám, že alespoň jedna z nich časem převezme naše vinařství.
 
Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?
Nejsem si zcela jist, ale pokud víno vyhraje, mělo by být nějak označené. Je pak jiná otázka, zda vinaři do lahví plní vždy stejné víno, které vyhrálo tu či onu soutěž.
 
Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?
Určitě ano.
 
Jaké víno byste doporučil pro první setkání s budoucí tchýní?
Ryzlink rýnský nebo Klaret Cabernet Moravia.
 
Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?
Nejvíc ten Váš…..
 
Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?
Je o lidech, o víně, o jižní Moravě. Je o nás.
 
 
…………………………………………………………………………………………………..
3 vína doporučená vinařem:
 
Cabernet Moravia Nefiltrované, ročník 2012
Víno vyrobené z červených hroznů vlastní produkce, zpracováno starou vinařskou technikou bez příměsí stabilizačních látek. Podává se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům.
 
Barva: tmavě granátová
Vůně: jemné tóny černého rybízu
Chuť: jemné kabernetové tóny
Oblast: Morava
Podoblast: Velkopavlovická
Obec: Velké Bílovice
alk.11,5% obj.
Cena: 150 Kč
 
Cabernet Moravia Klaret, ročník 2013
Víno vyrobeno z červených hroznů vlastní produkce, technologií zpracování bílých hroznů.
Doporučujeme podávat kuřecímu a krůtímu masu a rybám.
 
Barva: medovo-lososová
Vůně: svěží ovocná vůně
Chuť: jemné maliny
Oblast: Morava
Podoblast: Velkopavlovická
Obec: Velké Bílovice
alk.11%obj.
Cena: 150 Kč
 
Cabernet Moravia Barrique, ročník 2012
Víno vyrobené z červených hroznů vlastní produkce, dozrávané v barrique sudu. Podává se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům.
 
Barva: jemně granátová
Vůně: jemné tóny černého rybízu a dubové kůry
Chuť: jemné kabernetové tóny
Oblast: Morava
Podoblast: Velkopavlovická
Obec: Velké Bílovice
alk.11,5% obj.
Cena: 150 Kč
Přesunout nahoru