Příprava a čistota jsou z důvodů trvanlivosti nejdůležitější. Ovoce a zelenina mají být dobré kvality, čerstvé a zralé.
- Ovoce a zeleninu nerozkrájené dobře umýt a nechat okapat.
- Zelené fazole a hrách jsou trvanlivější,když je předem mírně podusíte.
- Sklenice, lahve a uzávěry umyjte pečlivě pod horkou vodou, vypláchněte a nechte uschnout na čisté utěrce.
- Uzávěry nechte až do použití v čisté vodě.
- Nepoužívejte žádná poškozená nebo stará víčka.
- Sklenice ev. lahve naplňujte jen 2 cm pod okraj, u kašovité hmoty (jablečná dřeň) jen 4 cm pod okraj.
- U uzenin všech druhů plňte jen do 3/4 sklenice.
- Víčka stačí lehce dotáhnout- nesmí se dotahovat příliš velkou silou jinak dojde k nenávratnému poškození, víčko drží na sklenici silou podtlaku nikoliv silou dotažení viz. více ve videu zde
- Lahve uzavřete okamžitě po ukončení sterilizace.
- Teplota sklenic by měla být stejná jako teplota vody, ušetříte tak čas i
energii. - Teplotu a čas pro zavařování vyhledejte v odborné literatuře knihách o zavařování.
- Doba, než se zavařovací hrnec zahřeje na zvolenou teplotu se nepočítá do
doby zavařování. - Doba zavařování začíná, když je dosaženo zvolené teploty
- Zavařené suroviny je nejlépe uchovávat v chladnu a ve tmě.
- Je dobré si sklenice popisovat (datum, obsah).