Často kladené dotazy

Na základě opakovaných dotazů otvíráme novou poradnu, týkající se skleněných obalů :

Vaše dotazy pište na bricol@bricol.cz, či telefonujte na zelenou linku 800 274 265 nebo vyplňte kontaktní formulář na konci této stránky

DOTAZY: 

Co je to BVS uzávěr ?

Kolik lahví musím objednat, abyste mi vyrobili dle vlastního designu ?

Proč se dělají těžké láhve ?

Jaký je nejprodávanější tvar vinné láhve ?

Jaká láhev se používá na sekt ?

Jak zabezpečím zapečetění šroubového  uzávěrů proti otevření?

Jak lze uzavřít šroubovací láhev ?

Jak poznám exkluzivní láhev ?

Co byste měli vědět o zavařovacích víčkách ?

_________________________________________________________________________________

ODPOVĚDI:

BVS uzávěr

Speciální typ uzávěru velikosti PP 30x60, vhodný zejména na uzavírání  vínových lahví se stejným typem ústí. Originální francouzské označení a název STELVIN. Pro uzavírání tohoto typů lahví je nutný uzavírací stroj. V BRICOLU k zapůjčení ZDARMA k odebrané 1 paletě  lahví.  Zpět k dotazům

Podmínky výroby láhve s dizajnem

V podvědomí zákazníků jsou vysoké počty, např. 500.000ks na výrobu vlastní láhve. V dnešní době dle typu použití dokážeme zajistit výrobu již od 10.000ks. Zpracujeme profesionální návrh a zajistíme následný kompletní servis, zakončený dodávkami lahví.  Zpět k dotazům

Láhve o velké hmotnosti

Těžká láhev dodá vínu vážnost a seriozitu.  Má také praktické využití – při konzumaci  za pokojové teploty udrží víno o cca hodinu déle chladné, v závislostii na množství a tloušťce skla. Sklo slouží jako izolant.     Zpět k dotazům

Tvary lahví na víno

Nejprodávanější tvar je tvar BORDO. Z hlediska zvýšení prodejnosti Vašich produktů a odlišení se v regále doporučujeme vybírat modernější tvary jako BURGUNDER, vyšší BORDO láhve, WEINSCHLEGEL, RENANA a další     Zpět k dotazům

Jak lahvovat sekt a šampaňské

Všeobecně je nutno použít láhev se sektovým ústím. Dále záleží na tom, zda-li se budete lahvovat  šumivé tj. sycené víno nebo sekt kvašený v lahvi  (tzv. šampaňské),

Pro sycené víno CO2   se používají láhve o hmotnosti 550-650gramů, tyto mají tenčí sklovinu a udrží tlak  kolem 2-3 atmosfér.  CO2 nevzniká přirozeným procesem zrání a fermentací v láhvi , ale dodá se "externě".

U tzv. šampaňského resp. sektu kvašeném v láhvi  (CO2 vzniká samovolně v láhvi)  je nutné použít těžší láhve o minimální hmotnosti 800 gramů, protože tlaky pohybující se v láhvi při produkci  mohou dosahovat více jak 6 atmosfér což odpovídá tlakům v  pneumatikách zájezdového autobusu.     Zpět k dotazům

Zapečetění obsahu láhve

Drobný koncový konzument  může použít láhev s uzávěrem pro ruční uzavírání a na ten použít plastovou smršťovací kapsli.
A jak kapsli zatavím ?
Výkonnějším fénem nebo ponořením do horké vody.     Zpět k dotazům

Jak uzavřít šroubovací láhev ?

Existuje více typů uzávěrů. Pro uzavření pár kusů lahví doporučujeme uzávěry se závitem, které lze uzavřít ručně. Při větším množství je vhodné využít uzavírací hlavy či linky. Zde lze použít uzávěry bez závitu. Kvalita materiálu a vnitřní vložky má vždy vliv na správné těsnění a ochranu před vstupem vzduchu.     Zpět k dotazům

Jak poznám exkluzivní láhev ?

Exkluzivní láhev má vyšší hmotnost nad 540g, silnější sklo, které chrání a udrží víno déle chladné,hluboký vpich ve dně, které slouží ke snadnějšímu somelierskému uchopení láhve a částečně i jako separátor vinného kamene.

     Zpět k dotazům

Víčka na zavařovací sklenice

zavačovací víčka se vyrábějí ve velikostech od průměru 38mm až  po 110mm. rozlišujeme 2 základní typy:

  • Twist off  (zkratka T.O.) šroubovací 
  • Omnia-klasické natláčecí, uzavíratelné pomocí "natláčecí " hlavy 

 

 

​podle odolnosti  těsnící hmoty používáme  víčka :

Dřívější odlišení červené gumičky (těsnící hmoty )  víčka  na  maso  a bílé gumičky pro ovoce a med  ztratilo na významu. Nyní se setkáte převážné s víčky s bílou hmotou (gumičkou) jenž je univerzální.

Postup při dotažení šroubovacích víček:

  • při použití hrubé síly hrozí k přetažení víčka a stržení závitu víčka.
  • Vičko stačí lehce s citem dotáhnout.  
  • těsnost uzavřené obsahu zajišťuje podtlak, který vznikne zchlazení zavařovaného produktu 

Praktická rada:

Víčka před použitím namočte do horké vody, gumička (těsnící hmota) změkne a víčko krásně přilne ke hrdlu sklenice.     Zpět k dotazům

Přesunout nahoru