Knihy, které Vám řeknou více. Nejen o víně.

Zveřejněno: 21. 3. 2017

Vyberte si knihu, která vám pomůže spoznat tajemství vína.

Máme pár tipů na zajímavé knihy o víně, degustaci, pěstování, nebo jeho chemickém složení.

Vínu třeba rozumět.

Encyklopedie degustace vína

Encyklopedie degustace vína rozšířené vydáníDruhé vydání velice úspěšné encyklopedie, která se zabývá všemi důležitými aspekty degustace vína. Kniha přechází od základní definice podstaty degustace, přes popis smyslů, ale i omylů, které mohou smysly ovlivňovat. Popisuje také, jak pracují degustační komise a rozebírá správnou rovnováhu vůní a chutí.
Nakonec se kniha zabývá uměním pít víno, tedy jeho servírováním, vhodnými jídly a jaká je souvislost mezi vínem a emocemi.
Kniha je vhodná pro každého, kdo chce umět pít víno jako odborník.
 

 

Rok vinohradníka a vinára

Rok vinára a vinohradníkaKniha se zabývá podmínkami pro pěstování révy v podmínkách Slovenska. Popisuje jednotlivé odrůdy révy. Zabývá se i řezem a radami při pěstování révy a zpracovávání hroznů. Dále rozebírá jednotlivé fáze přípravy vína a také složení vína.
Pro zahrádkáře jsou zde zajímavé rady, co dělat během celého roku.
Garantem edice je Prof. Ivan Hričovský.
Texty jsou psány pro profesionály, ale dostatečně srozumitelně i pro zahrádkáře a amatérských nadšenců výroby vína.
 

Lexikon chemického složení vína

Lexikon chemického složení vínaAutor definuje jednotlivé složky, z nichž se skládá víno. Látky jako methanol, ethanol jsou zařazeny ve skupině alkoholy. Dále rozebírá jednotlivé polyalkoholy, sacharidy, dusíkaté sloučeniny, vitamíny a enzymy a další látky, které jsou součástí vína.
Prostudováním této publikace získáte přehled o tom, z čeho všeho se víno skládá a jaké jsou vztahy mezi jednotlivými látkami.
 

 

 

Příprava bílých vín

Příprava bílého vínaV knize se dozvíte, jaké jsou různé typy bílých vín. Popisuje také kvalitativní kritéria pro sběr a zpracování bílých hroznů. Zabývá se základními pojmy jako macerace bobulí, složení běžných moštů, odkalování nebo cukernatostí, či kvašením.
Všechno jsou to pojmy, které zaujmou každého, kdo chce poznat pozadí přípravy a výroby vína.
 

 

Oxid siřičitý v enologii 

Oxid siřičitý v enologiiPublikace shrnuje více než 500 stránek odborného textu a více než 10 let vlastních zkušeností s prací s oxidem siřičitým.
Autor například zkoumá, kolik plátků síry třeba dát do sudu při prvním nebo druhém stáčení. Především chce pochopit, sloučeniny síry ve víně i se svými ochrannými mechanismy.
Autor se nebojí jít hlouběji do chemického složení vína v souvislosti s použitím oxidu siřičitého. Je to odbornější čtení zejména pro výrobce vína.
 

 

NOVINKA již brzy v naší nabídce:

Hrozno a víno ekologicky

autor: Ing. Ján Domin a kol.

Přesunout nahoru