Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Doporučení pro správné zavařování

Příprava a čistota jsou z důvodů trvanlivosti nejdůležitější. Ovoce a zelenina mají být dobré kvality, čerstvé a zralé.

  • Ovoce a zeleninu nerozkrájené dobře umýt a nechat okapat.
  • Zelené fazole a hrách jsou trvanlivější,když je předem mírně podusíte.
  • Sklenice, lahve a uzávěry umyjte pečlivě pod horkou vodou, vypláchněte a nechte uschnout na čisté utěrce.
  • Uzávěry nechte až do použití v čisté vodě.
  • Nepoužívejte žádná poškozená nebo stará víčka.
  • Sklenice ev. lahve naplňujte jen 2 cm pod okraj, u kašovité hmoty (jablečná dřeň) jen 4 cm pod okraj. 
  • U uzenin všech druhů plňte jen do 3/4 sklenice.
  • Víčka stačí lehce dotáhnout- nesmí se dotahovat příliš velkou silou jinak dojde k nenávratnému poškození, víčko drží na sklenici silou podtlaku nikoliv silou dotažení viz. více ve videu zde
  • Lahve uzavřete okamžitě po ukončení sterilizace.
  • Teplota sklenic by měla být stejná jako teplota vody, ušetříte tak čas i
    energii.
  • Teplotu a čas pro zavařování vyhledejte v odborné literatuře knihách o zavařování.
  • Doba, než se zavařovací hrnec zahřeje na zvolenou teplotu se nepočítá do
    doby zavařování.
  • Doba zavařování začíná, když je dosaženo zvolené teploty
  • Zavařené suroviny je nejlépe uchovávat v chladnu a ve tmě.
  • Je dobré si sklenice popisovat (datum, obsah).
Přesunout nahoru